2022 Yılı Verimlilik Arttırıcı Proje Başvuruları

2022 Yılı Verimlilik Arttırıcı Proje Başvuruları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2022 yılında sunulacak olan Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurularının 01-31 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacağı duyurulmuştur.  

Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

Programın amacı ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin enerji verimliliklerinin artırılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Verimlilik Artırıcı Projeler ve Gönüllü Anlaşmalar adı altında 2 alt program uygulanmaktadır.

Her iki alt program için başvuru yapmak isteyen işletmelerin sahip olması gereken ön şartlar başvuru tarihi itibariyle Bakanlık veri tabanında kayıtlı olması, enerji yöneticisi sertifikasına sahip birisini enerji yöneticisi olarak görevlendirmesi, son 3 yıla ait yıllık toplam enerji tüketimleri ortalamasının asgari 500 TEP olması ve bu verilerin veri tabanına girilmesi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgesine sahip olunması veya belge almak için müracaatta bulunulmuş olduğuna dair belgenin sunulmasıdır.

Verimlilik Artırıcı Projeler verimsizliklerin, kayıpların ve enerji atıklarının giderilmesi için gerekli önlemlerin uygulanması amacıyla verilmektedir.

İşletmeler Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerine hazırlattıkları başvuru dosyalarını Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığının belirlediği dönemlerde sunmaktadır.

KDV hariç en fazla 5.000.000 TL bütçeli ve yatırımın geri dönüş süresi 5 yıldan az olan projeler desteklenmektedir. Destek miktarı, proje bedelinin % 30’u kadardır.

Endüstriyel işletmelerin daha önce destekleme kararı alınmış veya uygulaması
devam eden projeleri dahil firma başına en fazla 5 proje başvurusu yapılabilmektedir.
Uygulaması tamamlanan ve Bakanlığa bildirilen projeler bu rakama dahil değildir.

Verimlilik artırıcı projeler ekipman, sistem, kojenerasyon sistemi ve atık ısıdan elektriküretimi sistemini içermektedir.

İkinci el ekipmanlar, uygulamasına başlanmış olan projeler, leasing yöntemiyle yapılan projeler, yakıt dönüşümüne yönelik projeler, kapasite artışı ve yeni tesis kurulumuna yönelik projeler, taşıt alımına yönelik projeler, üretilen ısı/elektriği satma amaçlı projeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projeler ile kriterlere uymayan diğer projeler kabul edilmemektedir.

Verimlilik artırıcı projelerde proje başlangıç tarihinden itibaren 2 yıl içinde TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı belgesinin alınması gerekmektedir. VAP başvurularında; yıllık 1.000 TEP ve üzeri enerji tüketimine sahip endüstriyel işletmeler için aşağıdaki kriterler uygulanacaktır.

Detaylı bilgi almak için ve desteklerden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirisiniz.

Bu Yazıyı Paylaş