Elektrik Piyasalarında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği  Resmi Gazetede Yayınlandı

Elektrik Piyasalarında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayınlandı

         Bir süredir sektörün beklediği “Elektrik Piyasalarında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği” 17 Aralık 2024 tarihi itibariyle Resmî Gazete ’de yayınlandı.  Bununla birlikte etkilerinin görüleceği diğer yönetmeliklerde de birtakım değişiklikler yapıldı. 
        01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeler ile Elektrik Piyasası yeni bir döneme başlayacak.
•    Toplayıcılar 100 MWe kurulu gücün altındaki lisanslı santraller ile 10 yıllık yekdem süresi bitmiş lisanssız santralleri portföylerine dahil edebilecekler. Toplam 2000 MWe lisanslı kapasiteye ulaşabilmekle birlikte bunun maksimum 500 MWe ‘si lisanssız olabilecek. Sadece üretim tarafı ile sınırlandırılmayan Toplayıcılar dağıtım veya iletim şebekesine bağlı tüketim tesislerini de kendi portföyünde toplayabilecekler.
•    Toplayıcı hem üretim hem de tüketim portföyünü Teiaş’ın uygun bulması durumunda Dengeleme Birimi olarak kaydettirebilecektir. Böylece Dengeleme Güç Piyasası’na katılım sağlayarak ilave gelir elde edebilir. Uzun yıllardır konuşulan ancak tam anlamıyla uygulanamayan Talep Tarafı Katılımı’ da bu sayede hayatımıza girmiş olacaktır.

Diğer yönetmeliklerdeki ve özellikle yenilenebilir enerji santrallerini etkileyecek değişiklikler ise;
•    Piyasa Katılımcıları içinde bulunduğu DSG’ de yalnızca piyasa hacminin %10’u kadar olan dengesizliğini sönümlendirebilecek.  Bu oran üzerinde kalan kısım için oluşan dengesizlik maliyeti olduğu gibi yansıtılacaktır. Bu durumda özellikle PK altında bir veya birkaç santral bulunan yatırımcılar negatif yönde etkilenecektir. Birden fazla PK’sı ve santrali olan yatırımcılardan imkânı olanlar birleşmelere giderek etkiyi azaltmaya çalışabilirler. 
•    Bir diğer değişiklik de yine santraller için önemli maliyet kalemlerinden olan KÜPSM ve KÜPST hesaplamasında yapıldı. RES’ ler için %21 olan tolerans %17’ye, GES’ ler için ise %12 toleransı %10’a düşürüldü. PTF-SMF için 750 TL alt sınır getirildi. Ayrıca santrallere arıza performansı da düzenlendi. Buna göre az arıza bildiriminde bulunan düşük oran ile, yüksek arıza bildiriminde bulunan santraller ise yüksek oran ile hesaplanan KÜPST ödeyecek.

Elektrik piyasalarının biraz daha dengeli hale gelmesini amaçlayan bu değişiklik ve yenilikler sektörde uzman desteğinin önemini arttırmaktadır. Bu bağlamda Octo Elektrik olarak doğruya en yakın tahmin, etkin santral yönetimi ve gelir maksimizasyonunu sağlayan enerji ticareti hizmetlerimiz ile yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. 
 

Bu Yazıyı Paylaş